Problematika šedé a černé ekonomiky

Autor: Kamča Nová | 14.9.2010 21:13 | 0 komentářů | Přečteno: 2520 krát

ekonomických vztahů, které porušují běžné etické a morální normy společnosti, ale většinou jsou na hranici zákona a jsou proto těžko právně postižitelné. Každý zákon má své chyby. 
Nejrozšířenějším ekonomickým vztahem šedé ekonomiky je podplácení. Podplácení je ve většině právních států zákonem postihováno, protože narušuje hospodářskou soutěž, zvýhodňuje nemorálně jednající subjekty, je vážným nebezpečím pro ekonomiku, protože vede k neefektivnosti a plýtvání. 
Ten, kdo dává úplatek si zkalkuluje, že vynaložená suma se mu několikanásobně vrátí – dosáhne tedy lehce a bez námahy vyššího zisku. Například pan A dá úplatek paní B, která dělá obchodního referenta ve firmě na praní prádla, ve výši 1000kč za to, že od něj koupí prací prášky. Paní B by sice mohla koupit levnější a stejně kvalitní prášek od konkurenční firmy za cenu několik korun nižší, ale konkurence jí nic nenabídla, proto raději koupí od pana A. Ten kdo úplatek přijímá sice sám vydělá, ale někoho ošidí. V tomto případě paní B vědomě ošidila svou firmu. Úplatkářství má i další souvislosti – do ekonomiky se dostávají relativně snadno nabyté peníze, které nebyly ekvivalentní vynaložené práci, deformovaly zákon nabídky a poptávky a v dalších procesech směny budou vystupovat jako peníze inflační. V konečném důsledku ale tento úplatek a vzniklou nadhodnocenou cenu nezaplatí firma, ale všichni její zákazníci, protože firma promítne cenu drahého prášku do svých cen prádla. V ekonomice platí zákon zachování hmoty – úplatky a jimi vyprodukované neefektivnosti vždy někdo musí zaplatit. Úplatky ve státní sféře lákají nejvíce, protože tam úředníci disponují velkými majetky a jsou to majetky bez viditelného adresného vlastníka, vzniklé neefektivnosti pak zaplatí všichni občané. Úplatkářství je však pojem velmi těžko sledovatelný a bere na sebe řadu podob – pokud dostane obchodní partner k vánocům od vaší firmy jako reklamní předmět horské kolo s logem vaší firmy, je to už úplatek nebo je to jenom reklama vaší firmy? V poslední době už úplatkářství nemá podobu „obálkové metody“ a přímých finančních darů. Je mnohem rafinovanější, úředníci dostávají drahé zahraniční dovolené pro své rodiny, mohou si koupit od firmy luxusní auta za symbolickou cenu atd. 

Od roku 1993 existuje nezávislá organizace Transparency International, která sleduje celosvětově míru korupce a její údaje pak slouží např. pro rozhodování investorů o umisťování kapitálu do určitých zemí. Z maximálních deseti možných bodů ( tomu odpovídá nulová korupce) nejvíce získalo v roce 1997 Dánsko, Finsko (9,48), česká republika (5,2) Mezi země s vysokou korupcí patří Rusko které má (2,27)bodů 

Černá ekonomika 
- je souhrn ekonomických vztahů, které porušují zákony dané země, popř. zákony mezinárodní. Jedná se jednoznačně o protiprávní ekonomické vztahy, které, pokud jsou odhaleny a prokázány, jsou trestně postižitelné. 

Hospodářská kriminalita jednotlivců (krádeže, zpronevěry, padělání peněz, hospodářské podvody, neplacení daní a daňové úniky apod.) 

Hospodářská trestná činnost je u nás definována Trestním zákoníkem a zároveň jsou zde uvedeny i odpovídající trestní sazby. 

Mnohem společensky nebezpečnější je ale organizovaný zločin. Interpol má seznam 100 tisíc zločineckých organizací ve 177 zemích. Organizace soupeří mezi sebou, vedou války, ale současně také spolupracují, uzavírají tzv. joint ventrures (společenské podniky), velké kartely ruské, italské, kavkazské, kolumbijské, severoamerické, čínské nebo japonské tvoří nadnárodní společnosti, které mezi sebou podepisují smlouvy o rozdělení trhů a vzájemné pomoci. Hospodářské škody, které v roce 1996 způsobily zločinecké organizace západní Evropě, byly vyčísleny na 500 miliard dolarů. Takové částky už se hned tak neztratí a když se tyto nelegální peníze opět dostanou do legálního oběhu, dokáží ekonomikou pořádně zacloumat. Tomuto procesu se říká "praní špinavých peněz" a je nebezpečný jak z ekonomického, tak z politického hlediska – za mafiánské peníze se kupují vily, restaurace, obchody, ale také např. akcie firem – pokud získají ve firmě kontrolní balík akcií, mohou s firmou dělat, co chtějí např. ji zlikvidovat a rozprodat, aby získali čisté peníze. Černé peníze se tak mění na bílé peníze (legální peníze), nebo se mohou měnit na peníze šedé (slouží jako úplatky policie, soudů, státního aparátu, politiků atd.). Černé peníze mají pro své majitele smysl a uplatnění teprve tehdy, když jsou vráceny do oběhu a legalizovány.
 

Hodnocení: 2.9/5 (53 hlasů)

Komentáře (0)

Přidat komentář

Odeslání komentáře
Pro tučné písmo použijte [B]text[/B] pro kurzívu [I]text[/I]
Smajlíci: :-) ;-) :-( :-D :-! 8-) :-/ *WALL* *ROFL* *LOL* *YES*

© Copyright 2008 - 2010 Portik.cz - all rights reserved, realizace Live trading, s.r.o.
Nezodpovídá za kvalitu, zdroj a prává všech uveřejněních referátů !